خانه سلامتی حساسیت فصلی چیست و چطور می‌توان آن را کنترل کرد؟

حساسیت فصلی چیست و چطور می‌توان آن را کنترل کرد؟

حساسیت فصلی یکی از مشکلات شایع در آغاز تغییرات آب و هوایی به شمار می‌رود. پایان فصل سرد یا پایان فصل گرم سال برای بسیاری از افراد به معنی آغاز روزهای سخت کنار آمدن با حساسیت است.

این حساسیت ممکن است نشانه‌ها و عوارض ساده‌ای داشته باشد اما در مواردی ممکن است خطرناک هم باشد. حتی عوارض ساده‌ی حساسیت به فصل خاص هم در صورت کنترل نشدن می‌توانند مشکلات زیادی ایجاد کنند.

در دوره‌ی همه‌گیری کرونا و به دلیل شباهت علائم این بیماری با برخی علائم حساسیت فصلی توجه به این عارضه بیشتر شده است. بسیار مهم است که بتوانیم حساسیت پاییزی را از کرونا و از آنفولانزا تشخیص دهیم و برای کنترل آن برنامه‌ریزی داشته باشیم.

حساسیت فصلی چه علامت‌هایی دارد؟

آلرژی فصلی ممکن است علائم مختلفی داشته باشد. شدت بروز این علائم در هر دوره حساسیت یکسان نیست. همچنین باید توجه داشت که حساسیت در بدن هر فرد ممکن است علائم و عوارض متفاوتی ایجاد کند. متداول‌ترین علامت‌های آلرژی فصلی عبارتند از:

  • عطسه
  • آب‌ریزش یا گرفتگی بینی
  • آب‌ریزش یا خارش چشم
  • التهاب سینوس‌ها، گلو و یا کانال‌های گوش
  • گرفتگی گوش
  • ترشحات پشت بینی

علائمی که کمتر شایع هستند شامل موارد زیر می‌شود:

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خس خس سینه
  • سرفه

چطور حساسیت فصلی را تشخیص دهیم؟

این علائم با علائم بیماری‌هایی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی مشابه است. در این روزها این علائم به عنوان علائم اصلی کرونا هم معرفی شده‌اند. اکثر افرادی که به آلرژی فصلی مبتلا هستند از مشکل خود باخبرند.

براساس تجربه می‌توان حدس زد که علائم حساسیت از حدود چه تاریخی بروز می‌کنند. اگر علائمی داشته باشید که فقط در زمان‌های خاصی از سال روی می‌دهند، علامتی است که نشان می‌دهد شما حساسیت فصلی دارید. احتمالا پزشک‌تان گوش‌ها، بینی و گلوی‌تان را معاینه و بررسی می‌کند تا حساسیت‌تان را تشخیص بدهد.

حساسیت فصلی را چطور درمان کنیم؟

متخصصان معتقدند بهترین کار کنترل آلرژی فصلی است. البته داروهایی برای درمان این عارضه وجود دارد اما استفاده از روش‌های پیشگیرانه و کنترلی همواره نتایج بسیار بهتری در پی داشته است.

یکی از روش‌های پیشگیری از بروز علائم حساسیت فصلی دوری کردن از مواد حساسیت‌زا است. مثلا برای خنک کردن فضای خانه در تابستان، به جای پنکه‌های سقفی از دستگاه تهویه‌ با فیلتر هپا (HEPA) استفاده کنید. پیش‌بینی‌های آب و هوای محلی را چک کنید تا از وجود گرده‌ها مطلع شوید و زمانی که تعدادشان زیاد است در خانه بمانید. در زمان‌هایی از سال که حساسیت فصلی شما فعال یا تشدید می‌شود این کارها را انجام دهید:

  • پنجره‌ها را بسته نگه دارید.
  • کمتر در فضای باز بمانید.
  • وقتی بیرون از خانه هستید، مخصوصا در روزهایی که باد می‌وزد، از ماسک‌های مناسب استفاده کنید.
  • همچنین حتما از دود سیگار اجتناب کنید تا علائم‌تان بدتر نشود.

رژیم غذایی موثر

یکی از کارهایی که افراد مبتلا به حساسیت فصلی باید انجام دهند، اصلاح رژیم غذایی است. در اولین قدم باید موادی که باعث تشدید علائم می‌شود را از رژیم غذایی خود حذف کنید. دقت کنید که حذف این مواد مساوی حذف برخی مواد حیاتی خواهد بود. بنابراین بعد از حذف هر ماده‌ی غذایی باید جایگزین‌های مناسب آن را اضافه کنید.

بیشتر امگا ۳ بخورید

امگا ۳ یک اسید چرب است و در مواد غذایی مانند ماهی، تخم مرغ، گردو، روغن آفتاب‌گردان، تخم کدو، تخم کتان، کنجد و فندق وجود دارد. امگا ۳ به اندازه‌ای مفید است که مصرف آن در هر سنی پیشنهاد می‌شود و از آن‌جایی که دارای خصوصیات ضدالتهابی نیز هست، برای افراد دارای آلرژی فصلی باید به طور جدی‌تری مصرف شود. می‌توانید قرص روغن ماهی را هم به‌صورت آزاد ولی به میزان مشخص مصرف کنید.

از محصولات پروبیوتیک استفاده کنید

ماست و برخی دیگر از مواد خوراکی دارای باکتری پروبیوتیک هستند که موجب حفاظت از میکروبیوم روده می‌شود. این ماده ضد التهاب است و می‌تواند برای درمان حساسیت فصلی تأثیر مثبتی داشته باشد.

در برخی موارد، بروز علائم حساسیت‌ها به دلیل عدم تعادل در سیستم ایمنی بدن است. نقص سیستم ایمنی باعث می‌شود تا واکنش بدن به آلرژن‌هایی مانند آلودگی هوا، گرد و غبار و گرده‌ها شدید باشد.

مواد و خوراکی‌های پروبیوتیک با اضافه کردن باکتری‌های مفید برای دستگاه گوارش باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند.

نوشیدن آب

نوشیدن آب ساده‌ترین راه برای درمان آلرژی و حساسیت فصلی است. کاهش آب بدن عوارض جانبی بسیاری دارد. از جمله بدخلقی، احساس گرسنگی و دشوارتر شدن کاهش وزن. همچنین باعث خستگی مزمن و اختلال در خواب شبانه می‌شود. نفخ معده، سردرد و افزایش شدت علائم حساسیت از دیگر تاثیرات کمبود آب در بدن است. کمبود آب همچنین ممکن است آسیب‌هایی به قلب وارد کند.

مراجعه به پزشک

حساسیت فصلی را به هیچ‌وجه نباید دست کم گرفت. بروز علائم آلرژی فصلی به خصوص در دوره‌ی شیوع ویروس کرونا باید زنگ خطری جدی برای ما باشد. هرچند افرادی که از آلرژی فصلی رنج می‌برند به خوبی می‌دانند علائم آن‌ها چیست و چه زمانی بروز می‌کند اما توصیه‌ی اکید می‌کنیم در صورت بروز علائم آلرژی فصلی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

بیشترین خوانده شده ها

مقایسه ماست قفقازی با ماست محلی

مقایسه ماست قفقازی با ماست محلی ماست به عنوان یک غذای سالم و محبوب در بسیاری از فرهنگ‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. در این مقاله به...

کاربرد شیر خشک در لبنیات

شیر خشک چیست؟ محصول لبنی است که از طریق حذف آب از شیر تازه تهیه می‌شود. این فرآیند شامل تبخیر آب موجود در شیر به...

ماست یونانی جایگزین سالم سس

ماست یونانی جایگزین سالم سس  امروزه با توجه به بالاتر رفتن سطح اگاهی مردم نسبت به تغذیه سالم ، پیدا کردن جایگزین های سالم و...

رژیم غذایی برای کبد چرب | درمان خانگی کبد چرب

کبد چرب یکی از بیماری‌های رایج قرن 21 است. سبک زندگی و رژیم غذایی رایج ما، باعث ایجاد چربی بیش از حد...

رژیم افزایش وزن | چگونه وزن خود را با رژیم غذایی افزایش دهیم؟

تناسب اندام فقط محدود به لاغری نیست. شاید برخی افراد از ترس چاق‌شدن، به لاغری مفرط روی بیاورند. این در حالی است...