کرونا و سرماخوردگی علائم مشترک زیادی دارند. این مسئله باعث شده بسیاری از افراد در تشخیص این دو بیماری به مشکل بخورند. البته تشخیص این دو بیماری توسط فرد عادی کار چندان سادهای نیست. متخصصان توصیه میکنند بعد از بروز علائم یا تشدید آنها به پزشک مراجعه کنیم.
مراجعه به پزشک به ما کمک میکند برنامهی مراقبتی دقیقتری داشته باشیم. مهمترین مراقبت از بیماران کرونایی قرنطینهی آنها است. در صورتی که ندانیم بیمار به کرونا مبتلا شده و او را قرنطینه نکنیم، ناخواسته باعث میشویم بسیاری دیگر هم آلوده شوند.
شناخت تفاوتهای کرونا و سرماخوردگی به لحاظ روانی هم اهمیت زیادی دارد. همهی ما میدانیم که سرماخوردگی هرچقدر هم سنگین باشد با داروهای مشخصی کنترل و بعد از دورهای مشخص درمان میشود. همین مسئله کمک زیادی میکند فرد دچار سرماخوردگی روحیهی خود را حفظ کند.
البته که وظیفهی ما ایجاد روحیهی مناسب برای بیماران مبتلا به کرونا است. نکته اینجاست که این افراد اگر فکر کنند سرماخوردگی ساده دارند، این بیماری موذی را جذی نخواهند گرفت.
کرونا و سرماخوردگی چه شباهتهایی دارند؟
مهمترین شباهت این دو بیماری به احتمال زیاد درگیری سیستم تنفسی بیمار در هر دو باشد. به نظر میرسد همین شباهت باعث شده علائم اولیهی این دو بیماری شباهتهای زیادی با یکدیگر داشته باشند. در واقع باید گفت علائم اصلی هردوی آنها با تقریب خوبی مشترک است:
سازمان بهداشت جهانی تب، خستگی و سرفهی خشک را از جمله رایجترین علائم کرونا اعلام کرده است. ممکن است بعضی از بیماران درد و کوفتگی، گرفتگی و آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال را هم تجربه کنند. کمیتهی مقابله با کرونای چین بعد از بررسی هزار بیمار مبتلا به کرونا اعلام کرد تنها یک نفر از هر ۲۰ نفر این افراد گرفتگی بینی داشتهاند.
علائم کووید-19 معمولا 2 الی 14 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر میشود.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا فهرستی از 11 علامت اصلی کووید-19 ارائه کرده که به شرح زیر است:
- تب یا لرز
- سرفه
- تنگی نفس یا اختلال در تنفس
- خستگی
- درد بدن یا عضلات
- سردرد
- گلودرد
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- تهوع یا استفراغ
- اسهال
با این حال به گفتهی سازمان جهانی بهداشت، بعضی از افراد به ویروس مبتلا میشوند ولی علامتی ندارند و ناخوش نمیشوند. حتی اگر این افراد احساس بیماری نکنند، باز هم میتوانند ویروس را به اطرافیان انتقال دهند.
کرونا و سرماخوردگی از این نظر شبیه به هم نیستند. تا امروز هیچ مورد ابتلا به سرماخوردگی بدون علائم ظاهری ثبت نشده است. افرادی که به ویروس سرماخوردگی مبتلا میشوند، حتما علائم ظاهری دستکم خفیفی را تجربه میکنند.
کرونا و آنفولانزا چه تفاوتهایی دارند؟
در یک سرماخوردگی معمولی، بیشتر اوقات ابتدا خارش در گلو آغاز میشود، سپس بینی آبریزش دارد و بعد نوبت سرفه میرسد. در این حالت بیمار چندین روز گلودرد، آبریزش بینی، سرفههای خلطدار یا سرفههای خشک، کمی تب و سردرد دارد و بیحال است.
آنفولانزا اما به طور معمول با علائم و شرایط دیگری آغاز میشود. بیمار مبتلا به آنفولانزا ناگهان درگیر بیماری میشود. علائم ظاهری کرونا و سرماخوردگی و آنفولانزا شبیه به هم هستند اما شدت آنها در اغلب موارد یکی نیست. بیمار مبتلا به آنفولانزا سردرد و بدندرد، سرفههای خشک و گرفتگی صدا، گلودرد و تبی که تا ۴۱ درجه هم میرسد و در بیشتر مواقع همراه با لرز است را تجربه میکند. در این حالت بیمار تنها میخواهد در تختخواب بماند و احساس خستگی شدید میکند، اشتها ندارد و میتواند ساعتهای زیادی بخوابد.
دورهی سرماخوردگی معمولی پس از چند روز تمام میشود و نشانههای آن پس از تقریبا یک هفته فروکش میکند. در مقابل، آنفلوانزای جدی، معمولا طولانیتر است و بیمار ممکن است بسته به قوای جسمانی و نوع رسیدگی پزشکی از یک تا چند هفته قادر به فعالیت عادی نباشد.
تمام این شرایط دربارهی کرونا غیرقابل پیش بینی است. در واقع میتوان مهمترین تفاوت ظاهری کرونا و سرماخوردگی را نامنظم بودن علائم و سیکلهای بروز آنها دانست.
واکسن آنفولانزا چه زمانی به کار میاید؟
زدن به موقع واکسن آنفلوانزا به عنوان پیشگیری، برای تمامی کسانی که در گروه از نظر سلامتی پرخطر جامعه هستند، به ویژه کسانی که بیمارند، توصیه میشود. در این گروه افرادی که سنشان بالای ۶۰ سال است، مبتلایان به بیماریهای مزمن، بارداران و ساکنان خانههای سالمندان جای میگیرند.
به ویژه کادر درمانی بیمارستانها و مراکز درمانی یا اماکن و مشاغلی که پرسنل آن در تماس مستقیم و زیاد با بیماران هستند باید از خودشان مقابل این ویروسها محافظت کنند.
خوددرمانی اکیدا ممنوع
در دورهی همهگیری ویروس کرونا به هیچوجه نباید به فکر خود درمانی باشیم. یک سرماخوردگی ساده ممکن است عواقب بدی برای ما و اطرافیان ما داشته باشد.
پزشکان توصیه میکنند در صورتی که هر نوع احساس ناخوشی دارید برای حداقل سه روز خود را در خانه قرنطینه کنید. اگر بهتر نشدید به سرعت خود را به یک مرکز درمانی برسانید. هیچکس از رفتن به بیمارستان خوشحال نمیشود اما تلاش برای درمان خانگی کرونا و سرماخوردگی ممکن است عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.